Sposób przygotowania

Przygotowanie rozpoczynamy od mięsa. Do miski wrzucamy: mięso, namoczoną wcześniej i wyciśniętą z nadmiaru wody kajzerkę, startą na tarce cebulę, jajko, koncentrat (1 łyżka) i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy. Szynkę kroimy na pół (plastry powinny być duże). Formujemy kotlety (wielkość jak mielone), a następnie zawijamy w szynkę i spinamy wykałaczką. Podsmażamy roladki z obu stron na 2-3 łyżkach oleju (najpierw kładziemy wykałaczką w dół). Gdy roladki będą podsmażone z obu stron (ale nie usmażone, tak jak mielone), wkładamy je do naczynia żaroodpornego i wyjmujemy wykałaczki.
Na małej patelni podsmażamy umyte i pokrojone w plasterki pieczarki. Przyprawiamy solą i pieprzem. Na większej patelni przygotowujemy sos: na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulę i czosnek pokrojone w drobną kostkę. Po chwili dodajemy pomidory z puszki oraz startą na tarce marchewkę. Przykrywamy pokrywką, dusimy ok. 10 minut. Po tym czasie można podlać wodą (ale niezbyt dużo). Całość miksujemy blenderem na gładką masę. Gładki sos zagotowujemy, dodajemy koncentrat i przyprawy (bazylię myjemy, osuszamy i siekamy, a następnie dodajemy pod koniec duszenia). Na koniec dodajemy podsmażone pieczarki. Gotowe mięso w naczyniu żaroodpornym zalewamy sosem i zapiekamy ok. 20-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Podajemy z ziemniakami lub makaronem. Smacznego!!!

Komentarze

Nikt jeszcze nie skomentował. Bądź pierwszy !

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !