Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Oliwki nadziewane migdałami

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

oliwki zielone 2 opakowania
oliwki czarne 1 opakowanie
migdały całe 1 opakowanie
pomidory suszone Smak 1 opakowanie
czosnek 4 ząbki
oliwa 0,5 litra
bazylia 1 łyżeczka
oregano 0,5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Oliwki nadziewane migdałami

Oliwki odsączamy z zalewy. Czosnek obieramy, siekamy i delikatnie rozgniatamy- osypujemy lekko solą.
W oryginalnym przepisie oliwki nadziane są migdałami, ale nie każdy ma ochotę nadziewać trzy opakowania oliwek więc można po prostu garść wrzucić do słoika razem z odsączonymi oliwkami.
Suszone pomidory siekamy, dodajemy do słoika. Dodajemy do niego również przyprawy i czosnek następnie zalewamy oliwą żeby wszystko było nią pokryte.

Danie służy za przystawkę, więc można podawać je kilkanaście godzin po schłodzeniu (najlepiej po całej nocy), albo zamknąć słoik i poczekać kilka dni- wtedy smak jest najlepszy i służą one jako pyszna przekąska np. do filmu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zdzisław 02.08.2012 09:57
do zakąski dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak