Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Moja wersja chili con carne

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone 500 g
cebula czerwona 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
pomidory krojone z puszki 1 puszka
pieczarki 200 g
papryka czerwona 1 strąk
koncentrat pomidorowy 3 łyżki
sól do smaku
cukier 1/2 łyżeczki
olej do smażenia
fasola 1 puszka
ryż 1 (ugotowany)

Przepis i sposób przygotowania na: Moja wersja chili con carne

Na 1 łyżce oleju podsmażamy pokrojone w kostkę cebulę i czosnek. Po chwili wrzucamy mięso mielone, przyprawiamy solą i pieprzem. Podsmażamy przez ok. 5 minut, często mieszając. Po tym czasie dodajemy pomidory z puszki (można je wcześniej zmiksować blenderem), umyte i pokrojone w plasterki pieczarki, fasolę oraz umytą i pokrojoną w kostkę paprykę. Zmniejszamy gaz, przykrywamy pokrywką i dusimy przez ok. 20 minut. Całość przyprawiamy 1-2 łyżeczkami chili, pieprzem, solą i odrobiną cukru. Dusimy jeszcze przez ok. 15 minut, do momentu odchodzenia skórki od papryki. Na koniec zaprawiamy koncentratem i ewentualnie przyprawiamy do smaku. Podajemy z ryżem. Smacznego!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kejti 08.03.2014 11:45
Robię bez pieczarek,uwielbiam ostre jedzenie :-)
Elexis 06.09.2012 08:14
Mniam:)
pacpaw 05.07.2012 20:27
dobre danie ale na zimniejsze dni

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak