Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik na zimno z maślanki na kruchym spodzie

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

czereśnie 20 dag
galaretka cytrynowa 1 szt
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki
woda 100 ml
maślanka 150 ml
cukier 2 łyżeczki
herbatniki 75 gram
masło 50 g

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik na zimno z maślanki na kruchym spodzie

Mam taką formę która jest głęboka i wlewasz do niej składniki odwrotnie niż do tortownicy. Oczywiście możesz zrobić te ciasto w odwrotnej kolejności, z podwójnych składników w tradycyjnej tortownicy.

Obiecuje orzeźwiające doświadczenia smakowe:)

- 20 dag świeżych czereśni
- 1 galaretka cytrynowa
- 2 łyżeczki żelatyny
- 100ml ciepłej wody
- 150 ml maślanki
- 2 łyżeczki cukru
- 75g herbatników
- 50g miękkiego masła

Galaretkę rozpuść w ciepłej ale nie wrzącej wodzie i odstaw do ostudzenia. Do naczynia głębokiego włóż 1/3 wydrylowanych czereśni. Zalej połową tężejącej galaretki i wstaw do lodówki. Na ściętą warstwę połóż połowę pozostałych wydrylowanych czereśni i zalej resztę galaretki. Odstaw do lodówki do ścięcia. Do letniej wody dodaj 2 łyżeczki żelatyny i wymieszaj do rozpuszczenia, dodaj maślankę, cukier i porządnie zmiksuj. Resztę czereśni poukładaj na ściętą warstwę galaretki i zalej połową ostudzonej maślanki. Odstaw do lodówki formę na czas ścięcia się żelatyny. Wyciągnij deser i wylej pozostałą część maślanki.

Herbatniki drobno rozkrusz i utrzyj z miękkim masłem. Deser wyciągnij z lodówki kiedy będziesz mieć pewność że jest dobrze ścięty i nałóż kruchy spód.

Następnego dnia rano (lub po min 2h), nałóż na naczynie talerz i przewróć delikatnie ciasto.

Gotowe! Przyjemnie chłodny deser!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kate131 20.12.2012 08:46
wygląda nieziemsko
aisoglam 08.12.2012 17:46
Apetyczne ciasto :)
Malinka 05.12.2012 19:34
Przepiękny i zapewne przepyszny. Super!
reniatka 04.12.2012 12:12
cudo!!!
Habibi 18.07.2012 08:21
Prezentuje się wyjątkowo :)))
witaminkaa 06.07.2012 22:16
polecam!:)
gryczyn 06.07.2012 10:14
pieknie wygląda, zrobię w weekend
1j1o1l1a1 04.07.2012 20:15
dobry pomysł
Mati13 04.07.2012 18:57
bardzo ładnie wygląda
ewka1978 04.07.2012 18:44
piękny i na pewno smaczny
Monika78 04.07.2012 18:43
przepiękny, aż chce się zjeść

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak