Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z jabłkiem

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szklanki
sól 1 szczypta
sos waniliowy wg uznania
woda ok. 2/3 (ciepła)
sok wiśniowy 1-2 (zagęszczony)
jabłka ok.20 z kompotu

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z jabłkiem

Kroki postępowania

1
Do mąki dodać sól, wlać bardzo ciepłą wodę i wyrobić gładkie ciasto. Ciasto ma być miękkie i nie kleić się do rąk.
Krok 1 - Pierogi z jabłkiem foto
2
Ciasto bardzo cienko rozwałkować (na grubość ok. 1 mm). Z ciasta wycinać kółka (np. za pomocą szklanki).
Krok 2 - Pierogi z jabłkiem foto
3
Jabłka dokładnie odsączyć z kompotu.
Krok 3 - Pierogi z jabłkiem foto
4
Na każdym kółku z ciasta ułożyć po trochu jabłek.
Krok 4 - Pierogi z jabłkiem foto
5
Złożyć na pół, zlepić brzegi.
Krok 5 - Pierogi z jabłkiem foto
6
Pierogi wrzucać partiami do lekko osolonego wrzątku. Gotować ok. 5 minut od wypłynięcia.
Krok 6 - Pierogi z jabłkiem foto
7
Sos waniliowy wymieszać z sokiem wiśniowym. Pierogi podawać polane sosem.
Krok 7 - Pierogi z jabłkiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pacpaw 11.01.2013 11:44
z jabłkiem jeszcze pierogów nie widziałem. Ponadto przepis dobrze opisany i udokumentowany. Na pewno niejedna osoba z niego skorzysta
Mati13 29.08.2012 15:54
takich nie robiłem - muszą być super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak