Sposób przygotowania

Ciasto: Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do miski. Dodać kaszę mannę. W środku zrobić zagłębienie. Dodać jajka, mleko , cukier , sól i skórkę cytrynową, wyrobić gładkie sprężyste ciasto.Tortownicę wysmarować masłem, włożyć ciasto i piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Polewa: Konfiturę morelową podgrzać lekko w małym garnku i posmarować ciasto.Ostudzić.Połączyć z ciastem.Przesiać cukier puder, wymieszać z 1 łyżka gorącej wody , sokiem cytrynowym , masłem i posmarować ciasto.
Przybranie : Kwiaty fiołków zanurzyć na chwilę w gotującej wodzie i osączyć.Cukier gotować w niedużej ilości wody, aż powstaną pęcherzyki.Włożyć fiołki i krótko gotować.Ostudzić.Jak tylko cukier zacznie twardnieć, wyjąć kwiaty pojedynczo, ułożyć na pergaminie, aby zesztywniały.Ozdobić ciasto.
Uwaga: w przepisie chodzi o jajka wiejskie o wadze od 65g do 70 g.

Komentarze

  • 0
    papryka
    Opublikowano

    adelajda

    pyszny przepis !
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Dzikowiec

    Mmmm! Ależ smakowite!
  • 1
    zdjecie0618_fit-800-600
    Opublikowano

    Margo1

    fantastyczne ciasteczko

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !