Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z kandyzowanymi fiołkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2 filiżanki(200 ml)
proszek do pieczenia 1 torebka
kasza manna 2 filiżanki
jajko 3
mleko 200 ml
cukier 200 g
sól 1 szczypta
otarta skórka cytrynowa 1/2 łyżeczki
Polewa:
konfitura 125 g (morelowa)
cukier puder 200 g
sok cytrynowy 2 łyżki
masło 2 łyżki (miękkie)
przybranie:
świeżo zerwane fiołki 1 garść
cukier 150 g

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z kandyzowanymi fiołkami

Ciasto: Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do miski. Dodać kaszę mannę. W środku zrobić zagłębienie. Dodać jajka, mleko , cukier , sól i skórkę cytrynową, wyrobić gładkie sprężyste ciasto.Tortownicę wysmarować masłem, włożyć ciasto i piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Polewa: Konfiturę morelową podgrzać lekko w małym garnku i posmarować ciasto.Ostudzić.Połączyć z ciastem.Przesiać cukier puder, wymieszać z 1 łyżka gorącej wody , sokiem cytrynowym , masłem i posmarować ciasto.
Przybranie : Kwiaty fiołków zanurzyć na chwilę w gotującej wodzie i osączyć.Cukier gotować w niedużej ilości wody, aż powstaną pęcherzyki.Włożyć fiołki i krótko gotować.Ostudzić.Jak tylko cukier zacznie twardnieć, wyjąć kwiaty pojedynczo, ułożyć na pergaminie, aby zesztywniały.Ozdobić ciasto.
Uwaga: w przepisie chodzi o jajka wiejskie o wadze od 65g do 70 g.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 08.07.2013 21:21
fantastyczne ciasteczko
adelajda 05.07.2012 19:21
pyszny przepis !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak