Sposób przygotowania

Z masła, cukru i cukru wanilinowego ubić puszystą masę. Wymieszać żółtka, śmietanę, mleko i zagęszczacz (mąka ziemniaczana) i stopniowo dodawać do masy. Następnie dodać białka ubite na sztywno z solą. Ciasto układać porcjami na wysmarowanej tłuszczem gofrownicy , wygładzić, upiec na złotobrązowy kolor, wyjąć i ostudzić. Posypać cukrem pudrem.

Wafle podczas stygnięcia muszą koniecznie leżeć obok siebie. Jeśli położymy jedne na drugich, zrobi się z nich papka.
Wafle smakują szczególnie wybornie, kiedy posmarujemy je owocowym kremem serowym.W tym celu należy namoczyć w zimnej wodzie 5 listków białej żelatyny, następnie rozpuścić ją w małym garnku na słabym ogniu. W dużej misce wymieszać 3 żółtka z 3 łyżkami cukru pudru, 200 g zmiksowanych truskawek, 250 g białego sera trzykrotnie mielonego, rozpuszczoną żelatyną i 1 łyżką nalewki owocowej.Jak tylko masa stwardnieje, dodawać powoli 1/8 l ubitej sztywno śmietany i 3 ubite żółtka.Następnie krem schłodzić. Życzę Smacznego !

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    halina55

    Pycha !
  • 1
    images-big
    Opublikowano

    anja3107

    super
  • 0
    papryka
    Opublikowano

    adelajda

    bardzo apetyczne !!
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Dzikowiec

    Niezwykle apetyczny przepis!
  • 1
    original
    Opublikowano

    eliza135

    ciekawy przepis
  • 1
    zdjecie0618_fit-800-600
    Opublikowano

    Margo1

    lubię takie

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !