Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schab w sosie pieczarkowym z odrobiną chili

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

schab bez kości 400 gram
pieczarki 10 sztuk
cebula 1 sztuka
marchew 1 sztuka
pietruszka 1 sztuka
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
sól do smaku
chili Prymat do smaku
olej do smażenia 1 łyżka
mąka pszenna 2 łyżki
Ziele angielskie całe Prymat 3 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Schab w sosie pieczarkowym z odrobiną chili

Schab kroimy na plastry, delikatnie rozbijamy. Posypujemy przyprawami z obu stron. Do średniego garnka wrzucamy obrane warzywa (kroimy na mniejsze kawałki, by szybciej się ugotowały; wody nie powinno być zbyt dużo, mniej więcej połowę garnka). Zagotowujemy, dodajemy ziele i liścia laurowego. Na łyżce oleju podsmażamy mięso do momentu zabielenia. Po lekkim zarumienieniu wrzucamy kolejne kawałki schabu do gotującego się wywaru. W połowie podsmażania na patelnię (do mięsa) wrzucamy umyte i pokrojone w plasterki pieczarki oraz cebulę (w całości lub przekrojoną na połowę). Zabielone mięso wrzucamy do wywaru. Gdy pieczarki będą podsmażone, zawartość patelni wrzucamy do mięsa, a na patelnię wlewamy ok. pół szklanki wody, zagotowujemy, a następnie wlewamy do wywaru. Gotujemy do miękkości mięsa, na koniec wyjmujemy warzywa i zaprawiamy mąką. Ewentualnie przyprawiamy sos do smaku. Podajemy z makaronem, ziemniakami lub kaszą. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ronald88 15.07.2012 09:58
polecam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak