Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczony czosnek

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

czosnek 2 główki
miód lipowy 5 łyżek
rozmaryn 2 gałęzie
masło 0,5 kostki
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczony czosnek

Czosnek oczyszczamy z luźnych skórek, ale nie obieramy go całkowicie. Górę główki czosnku ucinamy w ten sposób, żeby ząbki zostały odryte i w małym naczynku żaroodpornym układamy je nimi w dół. Do naczynka wkładamy rownież pół kostki masła, liście laurowe, gałązki rozmarynu i kilka ziaren pieprzu. Miód rozlewamy na główki czosnku.

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 40 minut. Podajemy polane powstałym sosem z przypieczonym chlebem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

JaPaqc 11.08.2012 10:08
bardzo aromatyczny w smaku
gosia1988 26.07.2012 14:14
fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak