Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet domowy

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

udka kurczaka 2 sztuki
wołowina 200 gram
marchewka ugotowana 3 sztuki
pietruszka gotowana 2 sztuki
seler korzeniowy gotowany 1 sztuka
cebula 1 sztuka
kajzerka 2 sztuki
jajko 2 sztuki
sól do smaku
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1/4 łyżeczki
smalec do posmarowania
Bułka tarta klasyczna Prymat
oliwa 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet domowy

Gotujemy rosół z mięsem i warzywami. Oddzielamy mięso od kości i czekamy aż trochę przestygnie. Na patelni z niewielką ilością oleju wrzucamy pokrojoną w ósemki cebulę. W międzyczasie rozmaczamy w garnku z wodą kajzerki. Kiedy mięso będzie już chłodniejsze, wrzucamy do maszynki do mielenia naprzemian mięso, warzywa z rosołu, cebulę i rozmoczone w wodzie kajzerki. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Na koniec przyprawiania dodajemy 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej.
Następnie oddzielamy żółtka od białek. Ubijamy pianę z białek, dodając do niej szczyptę soli. Do przyprawionego pasztetu dodajemy żółtka i mieszamy (najlepiej ręką). Kiedy piana z białek będzie gotowa, dodajemy ją do pasztetu i delikatnie łączymy. Wykładamy powstałą masę na natłuszczoną smalcem i obsypaną bułką tartą blachę keksową. Wyrównujemy wierzch. Pozostało tylko wstawić nasz pasztet do nagrzanego piekarnika do temp. 180 stopni i piec 60-90 minut. Pasztet powinien być z wierzchu złotobrązowy. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Fiffi 12.08.2012 23:03
musi być wyśmienity
JaPaqc 29.07.2012 21:09
pyszny pasztet
staropolanka5 04.07.2012 00:13
lubię domowy pasztet

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak