Sposób przygotowania

Gotujemy rosół z mięsem i warzywami. Oddzielamy mięso od kości i czekamy aż trochę przestygnie. Na patelni z niewielką ilością oleju wrzucamy pokrojoną w ósemki cebulę. W międzyczasie rozmaczamy w garnku z wodą kajzerki. Kiedy mięso będzie już chłodniejsze, wrzucamy do maszynki do mielenia naprzemian mięso, warzywa z rosołu, cebulę i rozmoczone w wodzie kajzerki. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Na koniec przyprawiania dodajemy 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej.
Następnie oddzielamy żółtka od białek. Ubijamy pianę z białek, dodając do niej szczyptę soli. Do przyprawionego pasztetu dodajemy żółtka i mieszamy (najlepiej ręką). Kiedy piana z białek będzie gotowa, dodajemy ją do pasztetu i delikatnie łączymy. Wykładamy powstałą masę na natłuszczoną smalcem i obsypaną bułką tartą blachę keksową. Wyrównujemy wierzch. Pozostało tylko wstawić nasz pasztet do nagrzanego piekarnika do temp. 180 stopni i piec 60-90 minut. Pasztet powinien być z wierzchu złotobrązowy. Smacznego!

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    staropolanka5

    lubię domowy pasztet
  • 0
    original
    Opublikowano

    JaPaqc

    pyszny pasztet
  • 0
    original
    Opublikowano

    Fiffi

    musi być wyśmienity

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !