Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kopytka w wersji light

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki ugotowane 1 kilogram
jajko 1 sztuka
mąka ziemniaczana 1 łyżka
mąka pełnoziarnista 1,5 szklanki
sól 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Kopytka w wersji light

Ziemniaki studzimy (mogą być też z wczorajszego dnia), przeciskamy przez praskę. Dodajemy jajko, mąki i dokładnie zagniatamy powstałe ciasto. Jeśli klei się do rąk - można dodać więcej mąki. Ciasto dzielimy na mniejsze placuszki i formujemy z nich wałki, a następnie kroimy ostrym nożem na kopytka. Wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy ok. 2-3 minuty od wypłynięcia. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 04.08.2012 22:13
takich jeszcze nie robiłam
1j1o1l1a1 03.07.2012 12:46
takie trochę...razowe ?:))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak