Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wielkanoc: Dakłas orzechowy z kremem kawowym

5.0
(28)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

białko 100 g
cukier 100 g
orzechy włoskie 200 g
krem orzechowy
jajko 2 szt
cukier puder 50 g
serek mascarpone 250 g
bita śmietana 100 g
kawa 1/2 łyżeczki
Żelatyna wieprzowa Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Wielkanoc: Dakłas orzechowy z kremem kawowym

Białko ubić z cukrem na sztywną pianę, orzechy włoskie rozdrobnić, a następnie połączyć z ubitymi białkami.
Na papierze cukierniczym narysować kółka, łyżką ułożyć na nich bezę, a następnie piec 10-15 minut w temperaturze 150ºC. Po upieczeniu wystudzić.
Żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie. Jajka utrzeć z cukrem, dodać serek mascarpone i kawę. Całość wymieszać, a następnie dodać rozpuszczoną żelatynę i ubitą śmietanę. Dno tortownicy wyłożyć papierem cukierniczym, tortownicę wypełnić przygotowaną masą i odstawić na 4 godziny do lodówki.
Zastygnięty krem ułożyć na krążku bezy, przykryć drugim krążkiem i podawać.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 28.01.2019 17:27
To coś dla mnie :) uwielbiam takie słodkości !
norweska20 26.01.2017 22:16
Z chęcią bym zjadła
Adamorek 09.04.2014 15:53
słodkości w moim guście
AGNIESZKA144 07.04.2013 10:23
fajny przepis
Aleksandra/Olcia 02.01.2013 16:57
musi byc pyszne,super wygląda
AGNIESZKA144 26.12.2012 12:38
smakowicie wygląda i zapewne bardzo smaczne
Anna133 21.12.2012 18:17
nie samowicie pyszne
eliza135 07.12.2012 20:57
ciekawy przepis
caralajna 09.07.2012 20:47
bezy?
ewka1978 03.07.2012 10:48
na pewno pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak