Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gulasz Tolkmicki

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso wieprzowe 1/2 kg
groszek konserwowy 1 puszka
pieczarki 350 gram
bulion 600 ml
koncentrat pomidorowy 1 puszka
mąka pszenna 2 łyżki
sok z cytryny 1/2 sztuki
przyprawy
oliwa 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz Tolkmicki

Mięso natrzeć sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Zawinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na pół godziny. Następnie obtoczyć w mące i obrumienić na oliwie. Zalać gorącym rosołem wymieszanym z koncentratem i zagotować.
Pieczarki oczyścić, skropić sokiem z cytryny, dodać do mięsa razem z groszkiem (zalewę również) i dusić pod przykryciem do miękkości.
Jeśli sos będzie zbyt rzadki, pod koniec duszenia zdjąć pokrywkę aby nadmiar płynu odparował. Doprawić do smaku.
Przed podaniem posypać posiekaną zieleniną.
Podawać najlepiej z kaszą, ryżem, ziemniakami.
Jeśli ktoś ma ochotę może dodać do sosu słodką śmietankę.
*zdjęcie w okrojonej wersji

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak