Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowe sezamki

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

sezam 1 szklanka
mód kilka łyżek
cukier 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Domowe sezamki

Na suchej patelni prażę sezam, cały czas mieszając, żeby się nie przypalił. Odstawiam.
W garnuszku na małym ogniu rozpuszczam cukier, mieszam bez przerwy. Jak już zaczyna robić się karmel (cukier się rozpuścił i zmienia kolor na jasno brązowy) zestawiam garnek, dodaję ostrożnie wodę (gorący karmel będzie pryskał) i miód, szybko wsypuję sezam, od razu mieszam i szybko wyrzucam zawartośc garnka na pergamin. Przykrywam drugim pergaminem. Wałkuję na grubosć 1 cm. Kroję, tak jak mam ochotę. Zostawiam do przestudzenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wiesława1 24.08.2012 16:20
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak