Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jajecznica z rabarbarem

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

rabarbar 200 g
cukier 100 g
chleb 2 kromki
masło topione 100 g
woda 100 ml
jajko 8 szt.
śmietana 4 łyż.
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Jajecznica z rabarbarem

Kroki postępowania

1
Rabarbar myję, obieram. 2/3 rabarbaru kroję w drobną kosteczkę, a pozostały w słupeczki. Wodę wlewam do rondelka, dodaję cukier i doprowadzam do zagotowania. Wtedy dodaję do syropu pokrojony w paseczki rabarbar i gotuję ok. 30 sekund. Po tym czasie wyjmuję paseczki łyżką cedzakową.
Krok 1 - Jajecznica z rabarbarem foto
2
Do gotującego się syropu wkładam pozostały rabarbar i gotuję ok. 1 minuty, po czym wyjmuję go i osączam. Z chleba odkrawam skórki, a miąższ kroję w duże kostki, które obsmażam na rozgrzanym maśle na patelni. Smażę, aż grzanki będą rumiane. Masło roztapiam na dużej patelni, wlewam roztrzepane jajka i smażę jajecznicę.
Krok 2 - Jajecznica z rabarbarem foto
3
Pod koniec dodaję do jajek śmietanę oraz podgotowany i pokrojony w kosteczkę rabarbar. Na koniec doprawiam całość solą i pieprzem. Podaję jajecznicę z paseczkami podduszonego rabarbaru oraz chlebowymi grzankami.
Krok 3 - Jajecznica z rabarbarem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agam26 10.08.2012 11:25
jakie to dziwne, nie umiem sobie wyobrazić smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak