Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kaczka w pięciu smakach z sosem miętowym

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

filety z kaczki 2 szt
przyprawa pięć smaków 2 łyżeczki
tymianek 1 łyżeczka
papryczka chili 1 szt
mięta liście
sok z cytryny 1 łyżka
miód 1 łyżeczka
oliwa
sól

Przepis i sposób przygotowania na: kaczka w pięciu smakach z sosem miętowym

Zaczynamy od kaczki. Skórę nacinamy tworząc kratkę. Mięso posypujemy solą i dość obficie przyprawą 5 smaków - z każdej strony. Całość skrapiamy oliwą i nacieramy tymiankiem. Odstawiamy na 10 min. do lodówki. W tym czasie przyrządzamy sos: papryczkę chilli obieramy z nasion, drobno kroimy, dodajemy pokrojoną miętę, delikatnie solimy. Całość zalewamy oliwą, miodem i sokiem z cytryny. Doprawiamy do smaku w razie konieczności. Patelnię rozgrzewamy (suchą patelnię, nie dodajemy oleju). Zaczynamy smażyć mięso - najpierw od strony skóry (jeżeli chcemy aby mięso szybciej się usmażyło i skórka była chrupiąca - można przykryć je mniejszą pokrywką). Kaczkę smażymy ok 7-8 min z każdej strony (dla uzyskania efektu wypieczonego mięsa, krócej jeżeli ma być krwiste). Kaczkę tniemy na cienkie plasterki, polewamy sosem. Gotowe.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renataj 28.10.2012 21:38
Warto wypróbować.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak