Sposób przygotowania

Zaczynamy od kaczki. Skórę nacinamy tworząc kratkę. Mięso posypujemy solą i dość obficie przyprawą 5 smaków - z każdej strony. Całość skrapiamy oliwą i nacieramy tymiankiem. Odstawiamy na 10 min. do lodówki. W tym czasie przyrządzamy sos: papryczkę chilli obieramy z nasion, drobno kroimy, dodajemy pokrojoną miętę, delikatnie solimy. Całość zalewamy oliwą, miodem i sokiem z cytryny. Doprawiamy do smaku w razie konieczności. Patelnię rozgrzewamy (suchą patelnię, nie dodajemy oleju). Zaczynamy smażyć mięso - najpierw od strony skóry (jeżeli chcemy aby mięso szybciej się usmażyło i skórka była chrupiąca - można przykryć je mniejszą pokrywką). Kaczkę smażymy ok 7-8 min z każdej strony (dla uzyskania efektu wypieczonego mięsa, krócej jeżeli ma być krwiste). Kaczkę tniemy na cienkie plasterki, polewamy sosem. Gotowe.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Renataj

    Warto wypróbować.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !