Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kaczka w sosie pomarańczowym

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

udka z kaczki 4 szt
sok z 1 pomarańczy
czosnek 4 ząbki
sól
pieprz
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: kaczka w sosie pomarańczowym

Udka z kaczki myjemy, doprawiamy solą, pieprzem i wegetą. Czosnek obieramy i wyciskamy. Nacieramy mięso, na patelni rozgrzewamy olej. Skórę z kaczki nacinamy (ja zrobiłam po 3-4 nacięcia na każdym udzie) i smażymy (najpierw skórą do dołu). Udka smażymy na rumiano z obu stron, przekładamy do garnka. Na patelnię wlewamy sok z jednej pomarańczy, chwilę gotujemy (tak, aby wszystkie smaki odkleiły się od patelni) i przelewamy do garnka. Całość zalewamy wodą (tak, aby zakryła mięso), przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu przez ok 1,5 - 2 godz. Na sam koniec gotowania odkrywamy garnek, redukując zawartość sosu do minimum.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak