Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto kawowe

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 4 szt
cukier kryształ 4 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat 4 łyżki
mąka 4 łyżki
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
mleko 0,5 litra
cukie 1 szklanka
mąka kartoflana 1 łyżka
cukier wanilinowy 2 opakowania
żółtko jajek 2 szt
masło 1,5 kostki
kawa rozpuszczalna 4 łyżeczki
orzechy włoskie 6 mielone

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto kawowe

przygotowanie:

Biszkopt: Białka ubić na sztywno. Dodajemy żółtka i cukier, miksując dalej wszystko razem. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia,bułkę tarta i orzechy i mieszamy wszystko łyżką. Pieczemy 3 sztuki takiego właśnie biszkopta.

Masa: cukier gotujemy razem z częścią mleka. W pozostałym mleku rozrabiamy resztę składników. Na gotujące mleko wlewamy dobrze wymieszane mąki i gotujemy budyń. Ostudzony budyń ucieramy z półtorej kostki masła. Dodajemy też rozpuszczoną kawę w niewielkiej ilości wody. Wszystko razem mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.

Gotowe biszkopty przekładamy masą i dekorujemy wiórkami orzechowymi bądź czekoladą:-)

Smacznego i pozdrawiam!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renataj 26.10.2012 21:29
Uwielbiam ciasta kawowe.
jolanta19 03.07.2012 11:32
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak