Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort ptysiowy z malinami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 75 gram
woda 375 mililitr
mąka pszenna 180 gram
jajko 6 sztuka
sól 1 szczypta
cukier 1 łyżeczka
śmietana kremowa 30% 1 litr
cukier waniliowy 3 łyżka
maliny świeże 500 gram
cukier puder 1 łyżka
cukier kryształ 3 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Tort ptysiowy z malinami

Kroki postępowania

1
Zagotuj wodę z masłem i solą.
Krok 1 - Tort ptysiowy z malinami foto
2
Gotującą się wodę zdejmij z ognia i jednym ruchem wsyp przesianą mąkę. Energicznie mieszając połącz składniki i znów wstaw na palnik. Stale mieszając podgrzewaj do chwili aż masa zacznie ładnie odchodzić od garnka, a na jego dnie utworzy się białawy nalot.
Gotową „kluskę” odstaw do ostygnięcia.
Krok 2 - Tort ptysiowy z malinami foto
3
Do ostudzonego ciasta wmieszaj cukier i całe jajka stopniowo je dodając. Ucieraj do chwili uzyskania gładkiej, błyszczącej masy.
Krok 3 - Tort ptysiowy z malinami foto
4
Na papierze do pieczenia zaznacz 3 okręgi o średnicy ok. 20cm. Szprycą cukierniczą z szerokim otworem lub woreczkiem z odciętym rogiem wyciskaj ciasto na papier. W ten sposób otrzymasz dwa pełne blaty i jeden wieniec, który powinien być o 2 cm mniejszy niż pozostałe okręgi – taki z dziurką w środku. Piecz aż uzyskają złoty kolor, wyraźnie urosną i lekko spękają. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i odstaw na kratkę kuchenną, by wystygły.
Krok 4 - Tort ptysiowy z malinami foto
5
Śmietanę ubij na sztywno z cukrem waniliowym. Na talerzu ułóż pierwszy blat ptysiowy i pokryj go 1/2 ilości śmietany. Na śmietanie rozsyp kilka owoców malin i przykryj kolejnym blatem. Wyłóż resztę śmietany i przykryj wieńcem ptysiowym. Do środka wrzuć owoce malin, jak do koszyczka.
Krok 5 - Tort ptysiowy z malinami foto
6
Gotowy tort oprósz lekko cukrem pudrem.
Krok 6 - Tort ptysiowy z malinami foto
7
Na patelnię wlej łyżkę wody i wsyp 2-3 łyżki cukru. Zaczekaj aż cukier się rozpuści i zbrązowieje, tworząc gęsty i aromatyczny karmel. Po chwili możesz przystąpić do finalnej dekoracji ciasta. Nabierając karmel na czubek łyżki lub widelca rozciągaj go nad tortem, tworząc złote nitki.
Krok 7 - Tort ptysiowy z malinami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak