Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

wieprzowe polędwiczki w sosie śmietanowo-musztardowym

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

polędwica wieprzowa o,5 kg
słodka śmietana 250 ml
musztarda ziarnista 2 łyżki
Musztarda delikatesowa Prymat 1 łyżka
sól do smaku
pieprz
mąka pszenna
olej

Przepis i sposób przygotowania na: wieprzowe polędwiczki w sosie śmietanowo-musztardowym

Z polędwicy odcinamy białe błony i kroimy mięso na plastry o grubości ok 1,5 - 2 cm. Medaliony osuszamy ręcznikiem papierowym i lekko rozgniatamy ręką. Nie solimy mięsa teraz - stanie się twarde podczas smażenia - zrobimy to na sam koniec. Patelnię z olejem rozgrzewamy, mięso obtaczamy w mące i smażymy na rumiano z obu stron (wystarczy po 2-3 minuty z każdej strony - gdy będziemy smażyć dłużej, mięso stanie się twarde). W tym czasie przygotowujemy sos. Do garnka wlewamy śmietanę i dodajemy musztardę. Mieszamy i gotujemy przez parę minut. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Mięso zdejmujemy z patelni, przekładamy na talerz i dopiero teraz przyprawiamy solą i pieprzem. Polewamy sosem. Dodatki według uznania - ja podałam puree z ziemniaków i fasolkę szparagową. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

banaszak1994
banaszak1994 02.07.2012 17:20
może być dobre : )

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak