Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort truskawkowe tiramisu

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

krem tiramisu
mleko
truskawki pół kg
Biszkopt
czekolada deserowa
cytryna

Przepis i sposób przygotowania na: Tort truskawkowe tiramisu

Biszkopt:

5 jaja,
3/4 szklanki cukier,
szklanka mąka,
garść migdały,
łyżeczka proszek do pieczenia

Białka ubić ze szczyptą soli. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać sypkie produkty i wymieszać. Na koniec delikatnie wmieszać pianę z białek i migdały (zmielone). Tortownicę natłuścić i wysypać bułką tartą. Włożyć na kilka minut do lodówki (ciasto nie będzie przywierać). Wyjąć, wlać masę i wstawić do nagrzanego do 180stopni piekarnika. Piec ok. pół h.

Wystudzony biszkopt przekroić na pół i skropić sokiem z cytryny. Krem (gotowy z torebki) zmiksować z mlekiem (wg przepisu na opakowaniu). Blat ciasta wyłożyć owocami pokrojonymi w połówki, na to wylać 3/4 kremu. Przełożyć drugim blatem ciasta. Wierzch posmarować resztą kremu. Udekorować startą czekoladą i owocami. Schłodzić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Megi 05.07.2012 08:46
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak