Sposób przygotowania

Biszkopt:

5 jaja,
3/4 szklanki cukier,
szklanka mąka,
garść migdały,
łyżeczka proszek do pieczenia

Białka ubić ze szczyptą soli. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać sypkie produkty i wymieszać. Na koniec delikatnie wmieszać pianę z białek i migdały (zmielone). Tortownicę natłuścić i wysypać bułką tartą. Włożyć na kilka minut do lodówki (ciasto nie będzie przywierać). Wyjąć, wlać masę i wstawić do nagrzanego do 180stopni piekarnika. Piec ok. pół h.

Wystudzony biszkopt przekroić na pół i skropić sokiem z cytryny. Krem (gotowy z torebki) zmiksować z mlekiem (wg przepisu na opakowaniu). Blat ciasta wyłożyć owocami pokrojonymi w połówki, na to wylać 3/4 kremu. Przełożyć drugim blatem ciasta. Wierzch posmarować resztą kremu. Udekorować startą czekoladą i owocami. Schłodzić.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Megi

    pycha

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !