Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułki Jagodzianki

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 3 szklanki
cukier drobny 1 szklanka
cukier waniliowy 1 torebka
mleko ciepłe 1 szklanka
drożdże 50 gram
jajko 4 sztuki
masło 125 gram
jagody 40 dag
cukier puder 2 łyżki
żółtko jajek 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Bułki Jagodzianki

Kroki postępowania

1
Jagody przebieramy dokładnie i myjemy. Odsączamy z nadmiaru wody na sicie.
Krok 1 - Bułki Jagodzianki foto
2
Mieszamy jagody z cukrem pudrem
Krok 2 - Bułki Jagodzianki foto
3
Do drożdży dodajemy ciepłe mleko. Mieszamy.Dodajemy łyżkę mąki oraz cukru.Odstawiamy zaczyn na 20-30 minut. Jajka ucieramy z cukrem, mąką oraz cukrem waniliowym.Dodajemy do zaczynu. Wyrabiamy ciasto. Podlewamy chłodnym rozpuszczonym masłem. Odstawiamy w ciemne, ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5 godziny. ( ja schowałam pod pierzynkę) . Wyjmujemy na stolnicę, kroimy wałki.
Krok 3 - Bułki Jagodzianki foto
4
Każdy wałek obtaczamy w dłoni tworząc kulę. Następnie zgniatamy na placek. Na sam środek ciasta kładziemy po łyżce jagód. Zlepiamy. Pieczemy w 180.s.c 30 minut.
Krok 4 - Bułki Jagodzianki foto
5
Gotowe pyszne jagodzianki
Krok 5 - Bułki Jagodzianki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

smakosz1988 05.07.2012 09:04
dziękuję :-)
sylwia / sytofala 02.07.2012 21:43
pycha :)
Ankha 02.07.2012 15:07
Urzekł mnie motyw z chowaniem ciasta po pierzynkę:):)
Anulka75
Anulka75 02.07.2012 15:05
bardzo lubię
Anulka75
Anulka75 02.07.2012 15:05
bardzo lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak