Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Puree ziemniaczane z jabłkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 60 dag
jabłka 60 dag
cebula 20 dag
sól do smaku
masło 2 łyżki
mleko 1 szkl
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku
majeranek pół pęczka

Przepis i sposób przygotowania na: Puree ziemniaczane z jabłkami

Ziemniaki obrać, umyć, pokroić na ćwiartki. Gotować 10 min w osolonej wodzie. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, miąższ pokroić w ćwiartki. Dodać do ziemniaków i gotować razem jeszcze 10 min. Cebulę obrać, pokroić w krążki., usmażyć na złotobrązowy kolor na połowie masła. Ziemniaki i jabłka odcedzić, odparować. Ugnieść tłuczkiem na gładką masę. Do mleka dodać resztę masła oraz szczyptę gałki muszkatołowej. Podgrzać na małym ogniu, po czym wlewać powoli do ziemniaków, mieszając co pewien czas trzepaczką. Przełożyć na półmisek, przybrać krążkami cebuli i listkami majeranku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 23.06.2013 19:05
nie dawno robiłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak