Sposób przygotowania

Główka kapusty ( jeżeli młoda , należy ją tylko sparzyć ,w zimie może być włoska )

2, szklanki ryżu

5 szklanek wody

40 -50 dag pieczarek marchewka , kawałek pietruszki,

Koncentrat pomid.

Cebula , por (zielona część )

Papryka , pęczek kopru ,można dodać kukurydzę luk groszek zielony .

Sól ,papryka ,pieprz, olej

Kapustę obgotować w osolonej wodzie , (jeżeli młoda , należy ją tylko sparzyć) zdjąć liście
( będzie znacznie łatwiej jeżeli ukośnie wykroimy głąba), odsączyć .

Ryż gotować w wywarze wody z dodatkiem startej marchwi , pietruszki i koncentratu .
Następnie dodać uduszone na oleju pieczarki z cebulką , porem i papryką .
Przyprawić do smaku . mieszając , gotować do momentu aż ryż wsiąknie wodę .
Pozostawić do wystudzenia . Masę ryżowa nakładać na liście kapusty zawijać gołąbki .
Każdy gołąbek podrumienić na patelni i układać w naczyniu wyścielonym liśćmi kapusty
na wierzchu przykryć resztą liści ,podlać sosem :
pół szklanki wody , 2 łyżki koncentratu ,
sól, przyprawy w.g uznania .Przykryć naczynie i zapiec ponad godzinę .

Oddzielnie możemy przygotować sos pomidorowy .
Marczewkę i pietruszkę ugotować w niewielkiej ilości wody, dodać zeszkloną na oleju cebulkę
i koncentrat pomidorowy . .Zagęścić mąką . Przyprawić , zagotować .

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    Kate131

    fajne
  • 2
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    super

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !