Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

złote kulki ziemniaczane

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kilogram
żółtko jajek 4 sztuki
masło 6 łyżek
mąka 3/4 szklanki
woda 3/4 szklanki
jajko 2 sztuki
sól do smaku
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: złote kulki ziemniaczane

Kroki postępowania

1
ziemniaki ugotować, zmielićwmaszynce do mięsa, dodać 2 łyżki masła, żółtka iposól do smaku.
Krok 1 - złote kulki ziemniaczane foto
2
wodę zagotować z resztąmasła i odrobiną soli, gry masło sie roztopi dodaćmąkę i wymieszać tak żeby nie było grudek ( na jednolitą masę). schłodzić masę.
Krok 2 - złote kulki ziemniaczane foto
3
do schłodzonej masy dodać zmielone ziemniaki oraz jajka i wszystko połączyć ze sobą. uformowaćkulki i usmażyć w głębokim oleju.
Krok 3 - złote kulki ziemniaczane foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Betka 05.08.2012 07:48
ooo fajne;)
Habibi 19.07.2012 08:05
To tzw. dufinki - uwielbiam je :}
Sroczka 02.07.2012 11:32
Też czasami takie smażę. Są pyszne.
Paweł10 02.07.2012 09:41
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak