Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Penne z sosem z pieczonych pomidorów

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron penne 400 gram
pomidory 12 sztuk, podłużnych, przekrojonych
boczek wędzony 4 plastry
cebula 2 sztuki, posiekane
czosnek 4 ząbki, zmiażdżone
oliwa 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Penne z sosem z pieczonych pomidorów

Rozgrzewamy piekarnik do 180° C. Kroimy boczek w paski. Rozkładamy pomidory w naczyniu żaroodpornym, dodajemy boczek, cebulę, czosnek i oliwę i mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wstawiamy naczynie do piekarnika na 1 godzinę. W tym czasie pomidory przejdą smakiem boczku i bardzo zmiękną. Wyjmujemy naczynie z piekarnika.
W międzyczasie gotujemy makaron al dente w dobrze osolonej wodzie. Odcedzamy, ale nie płuczemy. Wsypujemy do gorącego sosu i mieszamy. Podajemy od razu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rafał10 02.07.2012 11:51
oooo to coś w moim stylu :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak