Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Panna cotta

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 1 litr
cukier 1 szklanka
ekstrakt waniliowy 2 łyżki
likier kawowy 1 łyżka
Żelatyna wieprzowa Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Panna cotta

Wlewamy prawie całe mleko do niedużego rondelka i podgrzewamy na średnim ogniu. Dodajemy cukier, ekstrakt waniliowy i likier. Podgrzewamy dalej, aż pojawią się lekkie bąbelki. Nie doprowadzamy do wrzenia. W międzyczasie rozpuszczamy żelatynę w pozostałym mleku. Zostawiamy na jakieś 2 minuty. Wlewamy do gorącego mleka i mieszamy, aż się zupełnie rozpuści. Rozlewamy do 6 miseczek. Studzimy i wstawiamy do lodówki, aż się zetną. Przed podaniem zanurzamy na chwilę dół miseczki w ciepłej wodzie, przykrywamy wierzch talerzem i odwracamy, tak, żeby deser pozostał na talerzu.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak