Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

faszerowane cukinie

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukinie małe 5 szt
mięso mielone 30 dag
papryka czerwona 1 szt
kolendra 1/2 pęczka
pietruszka zielona 1/2 pęczka
Papryka słodka mielona Prymat
sól
pieprz
jajko 1 szt
bazylia 3-4 listki
ser żółty 30 (tarty)
ryż 2 (ugotowany)

Przepis i sposób przygotowania na: faszerowane cukinie

Cukinie przekroić wzdłuż, wybrać nasiona i posolić.
Mięso podsmażyć, doprawić papryką słodką, solą i pieprzem. Paprykę pokroić w drobną kostkę, zioła posiekać, wymieszać z podsmażonym mięsem. Dodać ugotowany ryż (najlepiej, gdy jest ugotowany z curry i z dodatkiem kostki rosołowej), lekko przestudzić. Dodać jajko, wymiesza, doprawić do smakuć. Z cukinii odlać wodę (która powstanie po nasoleniu), napełniać cukinie farszem, posypać startym serem żółtym. Ułożyć na brytfance i przykryć folią aluminiową (zostawiając tunel, aby nie dotykała sera). Piec ok 20 min w temp 190 st, po tym czasie zdjąć folię i podpiekać jeszcze ok 5-10 min, aż ser lekko się zrumieni. Podawać z ketchupem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pietruszka 02.07.2012 08:00
Lubię takie dania

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak