Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

łosoś z sosem porowo-winnym

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

filet z łososia 3/4 kg.
por 2 szt.
czosnek 2 ząbki
wino białe wytrawne 50 ml.
natka pietruszki 1/2 pęczka
śmietana 30% 1/2 szkl.
pomidorki koktajlowe kilka
cytryna
masło 1/4 kost.
oliwa 50 ml.
Pieprz biały mielony Prymat
sól

Przepis i sposób przygotowania na: łosoś z sosem porowo-winnym

rybę opłukać osuszyć oprószyć solą i pieprzem odstawić na godzinę w chłodne miejsce pod przykryciem.Czosnek obrać posiekać utrzeć z odrobiną soli,pory oczyścić umyć i pokroić w cienkie krążki.rozgrzać masło wrzucić pora i przesmażyć z czosnkiem aż się zeszklą ok.5min.wlać wino i podgrzewać aż połowa płynu odparuje,dodać śmietanę wymieszać i dusić na wolnym ogniu ok.10min.na koniec doprawić solą i pieprzem do smaku.Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i usmażyć na rumiano łososia z obu stron,podawać z sosem porowym i cytryną oraz pomidorkami koktajlowymi posypanymi posiekana natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 26.12.2012 11:09
smaczna rybka !
Wacław 26.12.2012 11:09
smaczna rybka !
Motorek 08.07.2012 11:06
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak