Przepis i sposób przygotowania na: KASZTANKI
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki kakao
- 2 x 100g opakowania wiórek kokosowych
( zmielonych w młynku do kawy )
- 2 łyżki soku z cytryny
- olejek migdałowy
- pół blachy kruchego placka
( lub 2 paczki herbatników )
Kruche ciastko skruszyć na mąkę. (można zmielić w maszynce )
Margarynę utrzeć z cukrem dodać pozostałe składniki nadal ucierając
( jeżeli masa jest za mało elastyczna dodać 2 łyżki wody) .
Formować kulki , obtoczyć w wiórkach i okruszkach ciasta .Schłodzić .
Kruchy placek ( zamiast herbatników )
- Pół margaryny ,
- 2 łyżki oleju ,
- 2 łyżki cukru ,
- 2 łyżki zmielonych płatków owsianych ,
- 4 łyżki wody
- ok. 2 szklanki mąki
Ciasto zagnieść , jeśli jest za kruche dodać troszkę margaryny
rozwałkować na blachę wyścieloną
papierem do pieczenia . Piec ok. 20 min .