Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Najlepsza pizza na świecie

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1/2 kg
jajko 1 sztuka
cukier 1 łyżka
sól 1/2 łyżki
drożdże 50 gram
pieczarki 250 gram
cebula 1 sztuka
szynka 10 plastrów
papryka czerwona 1 strąk
masło 1 łyżka
olej do smażenia 1 łyżka
pieprz do smaku
Bazylia suszona Prymat do smaku
woda 3/4 (ciepła)
Sól ziołowa jodowana Prymat 1 łyżeczka
oliwa 1/4 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Najlepsza pizza na świecie

Większą połowę pieczarek, pokrojoną w małe plasterki podsmażyć na łyżce masła. Gdy zaczną się rumienić, dodać połowę cebuli pokrojonej w kosteczkę. Pod koniec smażenia przyprawić do smaku solą ziołową (bądź zwykłą), pieprzem, bazylią i oregano. Usmażone pieczarki przełożyć na osobny talerz. Na tej samej patelni podsmażyć szynkę pokrojoną w nieco większą kostkę na łyżce oleju. Gdy szynka zacznie się rumienić, dodać resztę posiekanej cebuli. Żółty ser zetrzeć na tarce, paprykę pokroić w dość cienkie paseczki. Rozpoczynamy przygotowanie ciasta (pierwszych 7 składników dotyczy wyłącznie ciasta, reszta to składniki dodatkowe). Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni. Drożdże rozpuścić w oliwie (będzie mniejsze ryzyko grudek w cieście). Wszystkie składniki zagnieść. Ciasto powinno mieć gładką konsystencję, bez żadnych grudek. Ugniatać ok. 10 minut tak, by dostało się do niego jak najwięcej pęcherzyków powietrza (wówczas będzie idealne). Rozwałkować tak, żeby placek pokrył dużą blachę (możecie zrobić pizzę okrągłą - ja zrobiłam prostokątną). Ciasto może być trochę większe niż blacha - po rozłożeniu składników brzegi składamy do środka - będą grubsze i bardziej chrupiące.
Ciasto układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy ulubionym sosem pomidorowym lub ketchupem. Na przygotowanym cieście, posmarowanym sosem układać kolejno: podsmażone pieczarki, szynkę, świeże pieczarki pokrojone w cienkie plasterki, paprykę (jeden paseczek obok drugiego, w miarę równo na całej pizzy). Wierzch pizzy posypać żółtym serem. Wystające za blachę boki pizzy można zagnieść do środka, tworząc grubsze brzegi. Pizzę możemy posypać odrobiną oregano. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy na rumiany kolor (ok. 20 do 40 minut). Można śmiało zaglądać w trakcie pieczenia (otwierać piekarnik).
Krótkie wyjaśnienie do podziału pieczarek na usmażone i świeże: dzięki temu pizza będzie wilgotna, co nie byłoby możliwe, gdybyśmy wszystkie pieczarki podsmażyli.
Smacznego!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pacpaw 05.07.2012 20:26
dawno nie robiłem ciasta na świeżych drożdżach.
tessinka 01.07.2012 21:47
Lubie pizze :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak