Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jajka nadziane pieczarkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pieczarki 10 sztuk
majonez tradycyjny 2 łyżki
sól do smaku
jajko ugotowane na twardo 5 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Jajka nadziane pieczarkami

Ugotowane i ostudzone jajka obieramy ze skorupek. Każde kroimy na pół (wzdłuż). Wyjmujemy żółtka, odkładamy na bok. Dokładnie myjemy pieczarki, a następnie ścieramy je na tarce o dużych oczkach. Przekładamy do garnka, przykrywamy pokrywką i dusimy (bez konieczności dodania tłuszczu; do pieczarek można dodać pokrojoną w kostkę cebulę - tak też smakuje wyśmienicie). Dusimy do momentu, aż wyparuje cała woda. Gdy pieczarki będą już zimne, dodajemy do nich pokruszone żółtka. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy, przyprawiamy do smaku, dodajemy majonez (w zależności od ilości farszu, średnio są to 2 łyżki). Połówki białek napełniamy farszem tak, by całość wyglądała jak jajko (jak na zdjęciu). Całość ozdabiamy majonezem, ewentualnie szczypiorkiem lub rzodkiewką. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ronald88 19.07.2012 15:29
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak