Sposób przygotowania

Ugotowane i ostudzone jajka obieramy ze skorupek. Każde kroimy na pół (wzdłuż). Wyjmujemy żółtka, odkładamy na bok. Dokładnie myjemy pieczarki, a następnie ścieramy je na tarce o dużych oczkach. Przekładamy do garnka, przykrywamy pokrywką i dusimy (bez konieczności dodania tłuszczu; do pieczarek można dodać pokrojoną w kostkę cebulę - tak też smakuje wyśmienicie). Dusimy do momentu, aż wyparuje cała woda. Gdy pieczarki będą już zimne, dodajemy do nich pokruszone żółtka. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy, przyprawiamy do smaku, dodajemy majonez (w zależności od ilości farszu, średnio są to 2 łyżki). Połówki białek napełniamy farszem tak, by całość wyglądała jak jajko (jak na zdjęciu). Całość ozdabiamy majonezem, ewentualnie szczypiorkiem lub rzodkiewką. Smacznego!

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !