Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto cynamonowe

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

powidła śliwkowe 3 łyżki
mąka 1 szkl
cukier 0,5 szkl
cynamon 3 łyżki
jajko 4 szt
olej 1/4 szkl
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
Polewa:
chałwa 10 dag
mleko 4 łyżki
margaryna 0,5 kost
cukier 1/3 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto cynamonowe

Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Do utartej masy dodać olej i mąkę wymieszaną z sodą,ubijać do pojawienia się pęcherzyków powietrza. Następnie dodawać powidła śliwkowe i cynamon,chwilę jeszcze ubijać. Formę keksową wysmarować tłuszczem,wylać ciasto. Włożyć ciasto do piekarnika,piec około 45 minut w 180 stop. Upieczone ciasto wyjąć,ostudzić. POLEWA Chałwę posiekać. Margarynę włożyć do rondla,dodać cukier i mleko,rozpuścić. Do rozpuszczonej margaryny dodać chałwę,mieszać,aż się rozpuści i zgęstnieje. Ciasto oblać polewą,udekorować ciasto.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Betka 03.09.2012 10:58
super;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak