Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Flądra w pieczarkach

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

flądra 2 tuszki
pieczarki 30 dag
sok z cytryny
sól do smaku
oliwa 6 łyżek
Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat 2 łyżeczki
czosnkowy sos chili 1 łyżeczka
boczek 10 chudy

Przepis i sposób przygotowania na: Flądra w pieczarkach

Tuszki flądry umyć. Jeśli mają płetwy i ogon to odkroić nożem. Osuszyć ściereczką. Następnie skropić sokiem z cytryny. Odstawić w chłodne miejsce na pól godziny. Zrobić marynatę. Do oliwy dodać przyprawę do ryb, czosnkowy sos chili. Dokładnie wymieszać. Posmarować marynatą ryby z obu stron. Skropić jeszcze pozostał a marynatą. Odstawić do lodówki na 3 godziny. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Boczek pokroić w kosteczkę. Na dużą patelnię dodać pokrojony boczek, chwilę podsmażyć. Wyjąć flądry z lodówki, położyć na patelnię z boczkiem. Dodać pieczarki. Dusić pod przykryciem. Następnie przewrócić ryby i smażyć już bez przykrycia. Taką rybkę podawać np z ziemniakami, frytkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

madzialena19 26.07.2012 17:20
smaczna rybka
treonina 09.07.2012 18:23
coś pysznego!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak