Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rosół z perliczki

4.0
(28)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Przepis na rosół z perliczki - wykwintny, delikatny, idealny na świąteczny obiad. Ten rosół jest lekki, ale aromatyczny jeśli nie zapomnimy o lubczyku, natce pietruszki, koperku i czarnym pieprzu.

Składniki:

perliczka 1 sztuka
cebula 2 sztuki
marchewka 1 sztuka
pietruszka 1 sztuka
seler 5 dag
Liść lubczyku suszony Prymat 1 łyżeczka
makaron 30 dag
Sól kamienna spożywcza jodowana do smaku
Pieprz czarny ziarnisty Prymat kilka ziaren
natka pietruszki 1/3 pęczka

Przepis i sposób przygotowania na: Rosół z perliczki

Rosół z kurczaka zna każdy, a czy próbowaliście kiedyś rosołu z perliczki? Jeśli nie to koniecznie wypróbujcie ten przepis! 

Bardzo aromatyczny, idealnie doprawiony rosół z perliczki zachwyci Was wyjątkowym, bogatym smakiem. 

Opis przygotowania

1

Tuszkę perliczki umyć, przekroić na dwa lub cztery kawałki. Włożyć do garnka, zalać 1,2 litra zimnej wody. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień i gotować, żeby tylko rosół mrugał.

2

Obrać marchewkę, pietruszkę oraz selera. Umyć włożyć do rosołu. Cebulę obrać opiec i włożyć do rosołu. Gotować do miękkości perliczki. Perliczka gotuję się długo, dłużej niż kurczak ale rosołek jest chudy, smaczny dietetyczny.

3

Na 15 minut przed końcem gotowania rosół posolić do smaku, dodać umyty lubczyk. Makaron ugotować al dente. Rosół doprawić do smaku pieprzem.

4

Podawać z makaronem. 

Rosół z perliczki jest gotowy, a co zrobić z mięsem? Można wykorzystać je np. do potrawki.

Więcej pysznych przepisów z perliczką: 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

EWI 01.07.2012 17:33
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak