Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fasolka w pikantnym sosie

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

zielona fasolka bezłykowa 60 dag
sól do smaku
masło 1 łyżka
cukier 1 łyżeczka
oliwa 2 łyżki
czosnek 1 ząbek
pomidory 3 sztuki
keczup 2 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
sok z cytryny 2 łyżki
siekany szczypiorek 1 łyżka
cebula 1 sztuka
natka pietruszki 1 łyżka
tymianek 1 (suszony)

Przepis i sposób przygotowania na: Fasolka w pikantnym sosie

Fasolkę szparagową umyć, pokroić na mniejsze kawałki. Do garnka wlać 1,5 litra wody zagotować z dodatkiem soli do smaku, łyżeczką cukru oraz łyżką masła. Fasolkę gotujemy ok 30 minut. Ugotowaną fasolkę odcedzić. Pomidory pokroić w plastry. Cebulę obrać posiekać, czosnek obrać, posiekać. Rozgrzać w rondelku 2 łyżki oliwy. Dodać posiekaną cebulę oraz czosnek. Zeszklić, następnie dodać pokrojone pomidory oraz keczup. Wszystkie składniki dusimy ok 10 minut. Następnie dodać 3|4 szklanki wody. Dodać liść laurowy, tymianek, sok z cytryny. Dusimy jeszcze ok 10 minut. Sos przetrzeć przez sitko. Doprawić sos tak solą oraz pieprzem, żeby był pikantny. Fasolkę gorącą rozłożyć na talerze, polać sosem. Posypać siekaną natką pietruszki i szczypiorkiem. Podajemy danie gorące.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

madzialena19 26.12.2012 20:14
Dobra fasolka.
Cukiereczek13 01.07.2012 18:08
pysznie wyglada ;)
ronald88 01.07.2012 18:00
ciekawy pomysł
EWI 01.07.2012 17:33
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak