Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłecznik z budyniem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 250 g
mąka 3 i ½ szklanki
cukier ¾ szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
jajko 1 sztuka
żółtko jajek 2 sztuki
kwaśna śmietana 3 łyżki
budyń śmietankowy 2 opakowania
mleko 4 szklanki
cynamon
jabłka prażone 750 g

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłecznik z budyniem

Masło połączyć z mąką, proszkiem do pieczenia oraz cukrem. Dodać jajko, żółtko i śmietanę wyrobić ciasto i podzielić na dwie części.
Budynie ugotować na mleku (jeśli są bez cukru dodać 4-5 łyżek cukru) i nieco ostudzić.
Połowę ciasta rozwałkować i wyłożyć na dno tortownicy. Posypać odrobiną bułki tartej. Następnie wyłożyć jabłka ze słoika i posypać cynamonem. Wyłożyć masę budyniową. Pozostałe ciasto rozwałkować i nałożyć na masę.
Piec 60 minut w temp/ 180 stopni.
przed podaniem posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

RenataZ-et 10.03.2014 21:41
bardzo smaczny
misia53 08.03.2014 22:03
świetne ,smaczne ciasto
caralajna 13.02.2014 20:21
fajny pomysł z budyniem, mniam
Habibi 23.09.2012 06:12
Lubię takie ciasta !
mufinka79 04.07.2012 19:07
pyszny :0
Pacia 03.07.2012 18:29
wygląda na taki prawdziwie domowy-bez konserwantów-to widac:) pycha
Kikiriki 01.07.2012 22:29
fajne
treonina 01.07.2012 16:55
wygląda pięknie! super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak