Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta jabłkowa

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto: mąka 150 g
proszek do pieczeni 2 łyżeczki
cukier 50 g
jajko 1 sztuka
masło 80 g
jabłka 2-3 sztuki
cukier 40 g
kremówka 125 ml
płatki migdałowe
Polewa: 1 sztuka
jajko 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta jabłkowa

Podane składniki na ciasto zagnieść na jednolitą masę i schłodzić w lodówce ok. 30 minut.
2-3 jabłka obrać i pokroić w plasterki.
Kremówkę, cukier i jajka połączyć ze sobą mikserem. jabłka obrać i pokroić w plasterki.
Ciastem wylepić formę do tarty pamiętając o brzegach. Następnie wyłożyć jabłka, posypać cukrem waniliowym oraz cynamonem. Piec ok. 20 minut w temp. 180 stopni.
Następnie ciasto wyjąć i wylać polewę. Ponownie wstawić do piekarnika i piec jeszcze ok. 30 minut. 5 minut przed końcem ciasto posypać płatkami migdałowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwusia 02.11.2013 23:01
idealna jest :)
Kikiriki 01.07.2012 22:29
pychota

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak