Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort bezowy z truskawkami

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

białko 12 sztuk
sól 2 szczypty
cukier 1,5 szklanki
mąka ziemniaczana 3 łyżki
ocet winny 3 łyżki
śmietana kremówka 500 ml
truskawki 500 g

Przepis i sposób przygotowania na: Tort bezowy z truskawkami

Kroki postępowania

1
Do białek dodajemy sól i całość ubijamy mikserem. Jak postanie piana, to stopniowo dosypujemy cukier zmieszany z mąką ziemniaczaną. Miksujemy tak długo aż piana będzie naprawdę bardzo sztywna. Na samym końcu dodajemy ocet i jeszcze chwilkę ubijamy.
Krok 1 - Tort bezowy z truskawkami foto
2
Ubite białka przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub wyłożoną silikonową matą (z białek staramy się uformować duży okrąg, pamiętając, że podczas pieczenia beza nieco urośnie). Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i od razu zmniejszamy temperaturę do 150 stopni. Pieczemy 30 minut, zmniejszamy temperaturę do 100 stopni, włączamy termoobieg i pieczemy jeszcze przez ok. 60minut. Potem wyłączamy piekarnik i studzimy bezę przy uchylonych drzwiczkach.
Krok 2 - Tort bezowy z truskawkami foto
3
Ze schłodzonej śmietany kremówki ubijamy sztywną pianę (beza jest na tyle słodka, że nie trzeba już dosładzać śmietany)
Truskawki myjemy i osuszamy.
Ostudzoną bezę przekładamy na paterę. Na środek bezy wykładamy ubitą śmietanę
Krok 3 - Tort bezowy z truskawkami foto
4
całość ozdabiamy truskawkami.
Krok 4 - Tort bezowy z truskawkami foto
5
Tort bezowy z truskawkami
Krok 5 - Tort bezowy z truskawkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

asiatok 30.12.2015 21:14
Kocham torty bezowe!
hahanka 10.03.2013 11:15
pyszny torcik
wedith1 22.08.2012 10:27
A...wygląda obłędnie! Cudnie!
wedith1 22.08.2012 10:26
Zależy też jak długo trzymasz ciasto przed podaniem, wydaje mi się że taką bęze trzeba podać w krótkim czasie po przyrządzeniu.
monika1968 01.07.2012 12:14
A beza nie rozmięka się pod śmietaną bo właśnie nie jestem pewna co do robienia bo mi zawsze beza namaka albo mam nie dopieczone w środku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak