Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Golonka w pieczarkach

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

golonka 2 sztuki
cebula 1 sztuka
marchewka 1 sztuka
pietruszka 1 sztuka
pieczarki 1/2 kg
olej 5 łyżek
sól do smaku
pieprz do smaku
ziele angielskie 6 ziaren
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Golonka w pieczarkach

Marchewkę, pietruszkę, cebulę obrać. Pieczarki przetrzeć wilgotną ściereczką i pokroić w plasterki. Golonkę wypłukać, włożyć do garnka. Zalać wrzącą wodą. Dodać obraną marchewkę, pietruszkę, ziele angielskie liść laurowy oraz cebulę. Posolić do smaku. Gotujemy 1 godz. Rozgrzać olej na patelni, włożyć pokrojone pieczarki i usmażyć na złoty kolor. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Następnie golonkę wyjąć z wody, włożyć do piekarnika, wlać na brytfankę 60 ml wywaru z gotowania golonki i zapiekać pół godziny. Oprószyć pieprzem. Wyłożyć na dwa talerze pieczarki, położyć po golonce. Podajemy z pieczywem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

madzialena19 27.10.2013 18:50
Smacznie wygląda golonka.
Dariusz8 08.04.2013 16:19
Smaczna golonka.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak