Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drobiowa przekąska

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filety z piersi kurczaka 60 dag
sól do smaku
pieprz do smaku
olej do smażenia 1 litr
marynata
czosnek 4 ząbki
miód płynny 2 łyżki
imbir 1 łyżeczka
gałka muszkatołowa 1 łyżeczka
sos sojowy 1/3 szklanki
wino białe wytrawne 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Drobiowa przekąska

Mięso wypłukać, osuszyć, pokroić w paseczki. Zrobić marynatę. Obrać czosnek, przepuścić przez praskę. Czosnek dodać do miodu i utrzeć razem. Następnie dodać imbir, gałkę muszkatołową. Wymieszać dokładnie, wlać sos sojowy oraz wino wytrawne. Połączyć dobrze wszystkie składniki. Do marynaty włożyć pokrojone filety, wymieszać, aby marynata pokryła mięso. Wstawić do lodówki na 6 godzin. Co jakiś czas mieszać mięso. Rozgrzać olej, smażymy w głębokim tłuszczu. Wrzucić paski mięsa i usmażyć. Odsączyć po usmażeniu z oleju np na ręcznikach papierowych. Jeśli ktoś chce może oprószyć solą oraz pieprzem paseczki mięsa. Można podać przekąskę np z sosem tatarskim. Pyszna jest na gorąco jak i na zimno.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

madzialena19 28.10.2016 20:32
Dobra przekąska.
Dariusz8 26.09.2012 17:58
Smaczna przekąska.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak