Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z jabłkami i bitą śmietaną

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 5 sztuk
mąka tortowa 3 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
jabłka 1,3 kg
galaretka agrestowa 1 sztuka
mleko 200 ml
galaretka truskawkowa 1 sztuka
cukier 6 łyżek
cukier 1 szklanka
bita śmietana 1 opakowanie
posypka kolorowa 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z jabłkami i bitą śmietaną

Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Białka ze szczyptą soli oraz z sześcioma łyżkami cukru ubić na sztywną pianę. Następnie przesiać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Ciasto delikatnie wymieszać. Wyłożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku 180 stopni ok 30 minut. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce. Do rondelka włożyć tarte jabłka, wsypać szklankę cukru. Smażymy jabłka mieszając ok 30-40 minut. Wyłączyć gaz, wsypać suchą galaretkę w proszku agrestową, mieszając rozpuścić w jabłkach. Galaretkę truskawkową rozpuścić w 3|4 szklanki gorącej wody. Odstawić do tężenia. Bitą śmietanę śnieżkę wsypać do 200 ml schłodzonego mleka i zmiksować na sztywną. Gdy galaretka truskawkowa będzie tężeć stopniowo wlewać do bitej śmietany i cały czas miksować. Ciepłe jabłka wyłożyć na upieczony biszkopt. Na jabłka wyłożyć bitą śmietanę, wyrównać. Włożyć do schłodzenia do lodówki. Przed podaniem posypać kolorową posypką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dariusz8 23.03.2013 19:18
Pyszne ciasto.
mariusz14 07.08.2012 22:38
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak