Sposób przygotowania

Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Białka ze szczyptą soli oraz z sześcioma łyżkami cukru ubić na sztywną pianę. Następnie przesiać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Ciasto delikatnie wymieszać. Wyłożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku 180 stopni ok 30 minut. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce. Do rondelka włożyć tarte jabłka, wsypać szklankę cukru. Smażymy jabłka mieszając ok 30-40 minut. Wyłączyć gaz, wsypać suchą galaretkę w proszku agrestową, mieszając rozpuścić w jabłkach. Galaretkę truskawkową rozpuścić w 3|4 szklanki gorącej wody. Odstawić do tężenia. Bitą śmietanę śnieżkę wsypać do 200 ml schłodzonego mleka i zmiksować na sztywną. Gdy galaretka truskawkowa będzie tężeć stopniowo wlewać do bitej śmietany i cały czas miksować. Ciepłe jabłka wyłożyć na upieczony biszkopt. Na jabłka wyłożyć bitą śmietanę, wyrównać. Włożyć do schłodzenia do lodówki. Przed podaniem posypać kolorową posypką.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !