Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placki Haliny

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
płatki kukurydziane 3/4 szklanki
natka pietruszki 1/3 peczka
szczypiorek 1/2 pęczka
jajko 1 sztuka
mąka ziemniaczana 1 łyżka
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
Przyprawa do ziemniaków i frytek Prymat 1 łyżka
sól do smaku
pieprz do smaku
Papryka ostra mielona Prymat 1/2 łyżeczki
szynka drobiowa 10 dag
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Placki Haliny

Ziemniaki obrać, ugotować. Następnie zmielić. Natkę pietruszki oraz szczypiorek posiekać. Szynkę drobiową pokroić w kostkę. Ziemniaki włożyć do miski, wsypać płatki kukurydziane, dodać siekany szczypiorek oraz pietruszkę. Dodać jajko, mąkę ziemniaczaną, bułkę tartą oraz szynkę. Wymieszać dokładnie, doprawić do smaku papryką mieloną, solą, pieprzem oraz przyprawą do ziemniaków. Wymieszać jeszcze raz masę ziemniaczaną. Formować placuszki, smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. Można podać z sosem np grzybowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dariusz8 19.08.2016 21:46
Dobre placki.
Klausia 09.07.2013 16:03
tak zwany przegląd lodówki :) super pomysł :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak