Sposób przygotowania

Herbatniki mielimy w blenderze. Zagniatamy z miękkim masłem na jednolitą masę.
Natłuszczamy formę do tarty. Rozkładamy na niej równomiernie masę herbatnikową. Wkładamy formę z masą na 20 minut do lodówki.
W tym czasie rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej.
Ubijamy śmietankę z cukrem pudrem, aż mocno zgęstnieje (najlepiej mikserem z końcówką do ubijania piany). Dodajemy jajka i nadal mieszamy.
Nie przerywając mieszania wlewamy cienką strużką czekoladę (zostawiamy sobie około dwóch łyżek do późniejszej dekoracji)
Wyjmujemy z lodówki blaszkę ze schłodzoną masą herbatnikową. wykładamy na nią równomierną warstwę masy śmietanowo-czekoladowej.
Wkładamy do rozgrzanego do 175 stopni piekarnika na około 40 minut.
Po wyjęciu z piekarnika tarta mocno opada, ale tak właśnie ma być.
Kroimy dopiero gdy tarta całkowicie wystygnie.
Tartę ozdabiamy pozostałą czekoladą (jeśli zastygnie to na chwilę wkładamy ją z powrotem do kąpieli wodnej).
Można przed podaniem udekorować jeszcze odrobiną bitej śmietany.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !