Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta czekoladowa

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 100 gram
czekolada gorzka 200 gram
śmietanka 400 gram, kremówki,słodkiej
jajko 2 sztuki
cukier puder 1 łyżka
herbatniki 200 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta czekoladowa

Herbatniki mielimy w blenderze. Zagniatamy z miękkim masłem na jednolitą masę.
Natłuszczamy formę do tarty. Rozkładamy na niej równomiernie masę herbatnikową. Wkładamy formę z masą na 20 minut do lodówki.
W tym czasie rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej.
Ubijamy śmietankę z cukrem pudrem, aż mocno zgęstnieje (najlepiej mikserem z końcówką do ubijania piany). Dodajemy jajka i nadal mieszamy.
Nie przerywając mieszania wlewamy cienką strużką czekoladę (zostawiamy sobie około dwóch łyżek do późniejszej dekoracji)
Wyjmujemy z lodówki blaszkę ze schłodzoną masą herbatnikową. wykładamy na nią równomierną warstwę masy śmietanowo-czekoladowej.
Wkładamy do rozgrzanego do 175 stopni piekarnika na około 40 minut.
Po wyjęciu z piekarnika tarta mocno opada, ale tak właśnie ma być.
Kroimy dopiero gdy tarta całkowicie wystygnie.
Tartę ozdabiamy pozostałą czekoladą (jeśli zastygnie to na chwilę wkładamy ją z powrotem do kąpieli wodnej).
Można przed podaniem udekorować jeszcze odrobiną bitej śmietany.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak