Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kartacze po gołdapsku

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

1kg ziemniaków
25dag mąki ziemniaczanej
30dag mielonej wieprzowiny
mała marchewka
cebula
1-2 zabki czosnku
łyżka kukurydzy
łyżka koncentratu pomidorowego
sól
pieprz
olej 2 łyżki
jajko 2 szt.
parmezan 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Kartacze po gołdapsku

Cebulę, czosnek i marchewkę obrać, posikać, zeszklić na oleju. Dodać mięso i smażyć aż mięso sie przyrumieni i odparuje sos. Farsz odstawić z ognia. Dodać koncentrat pomidorowy, kukurydze i parmezan. Doprawić mieloną papryką sola i pieprzem.
Ziemniaki umyć, obrać. Połowę ugotować w osolonej wodzie, odcedzić utłuc,. Pozostałe zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, lekko odcisnąć sok. Poląćzyć ugotowane i starte ziemniaki. Dodać mąke ziemniaczaną jajka szczyptę soli i wyrobić. Z ciasta uformować wałek pokroic na 8 kawałków. Każdy rozpłaszczyć na placek o grubości 1cm ułożyc na nim farsz, zwinąć w kształt cygara. Gotować 10-15min w osolonym wrzątku. Odcedzić zrumienić na oleju.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak