Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chałka - wersja nr3- wyrabiana w maszynie do chleba

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 kg
drożdże 1 łyżka,suchych
cukier 2/3 szklanki
mleko 0,4 litra
woda 0,1 litra, wrzątku
jajko 1 sztuka
sól 1 łyżka
masło 3 łyżki
jajko 1 sztuka,do posmarowania chałek

Przepis i sposób przygotowania na: Chałka - wersja nr3- wyrabiana w maszynie do chleba

To porcja na dwie duże, lub trzy mniejsze chałki.

Do formy od maszyny do chleba wbijamy jajko. Dodajemy mleko zmieszane z wrzątkiem, rozpuszczone masło, sól, mąkę, cukier i drożdże (w takiej kolejności). Ustawiamy maszynę na wyrabianie ciasta (mam maszynę z Lidla, więc u mnie to program nr 6-ciasto zagniatane)
Oczywiście ciasto można wyrobić również ręcznie. Wtedy wszystkie składniki wrzucamy do miski, wyrabiamy i zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 lub 3 części.

Każdą z nich podzielić na 3,4 lub 6 części(zależy na ile mamy ochotę bawić się z zaplataniem). Z części uformować wałki i zapleść z nich chałki.
Chałki zostawiamy do wyrośnięcia, smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak